[The 60's-70's Vault] The Undergound German Rock Labels

The Undergound German Rock Labels
Επιστροφή της στήλης μετά από αρκετό καιρό λόγω προσαρμογής του γράφοντα σε νέο εργασιακό περιβάλλον, μακριά από την βάση. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τις δισκογραφικές εταιρίες που βοήθησαν στην παγκόσμια εξάπλωση της underground γερμανικής μουσικής σκηνής  από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως και τα τέλη της επόμενης.
    Η μεγάλη ανάγκη των μουσικών και των παραγόντων να αναδείξουν την μουσική σκηνή της  χώρας και να παρουσιάσουν κάτι εντελώς διαφορετικό σαν άκουσμα,  οδήγησε σε ταχείς αλλά προσεκτικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές εταιρίες για την επίτευξη του στόχου. Να επισημανθεί ότι θα γίνει αναφορά σε δισκογραφικές που είχαν ως βάση την Γερμανία και όχι σε άλλες όπως η Philips, η Liberty, η Virgin και η Capitol οι οποίες κυκλοφόρησαν κάποιους από τους δίσκους των Kraftwerk, Can και Tangerine Dream και άλλων δημοφιλών συγκροτημάτων.

Tangerine Dream electronic mediation
    Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον Rolf-Ulrich Kaiser -  βλέπε αντίστοιχο αφιέρωμα - όταν και ίδρυσε στο Βερολίνο το 1969 την Οhr ή Ohr Musik Produktion GmbH όπως ήταν το πλήρες όνομά της,  λόγω της απογοήτευσής  του βλέποντας  τις  τότε δισκογραφικές να μην υπογράφουν κανένα underground σχήμα της εποχής. 

    Η πρώτη κυκλοφορία της εταιρίας ήταν το Μandalas των Limbus 4 ενώ ακολούθησαν τα εξαιρετικά ντεμπούτα των Guru Guru,  Anexus Quam και Tangerine Dream. Εκτός χώρας, η διανομή κάποιων album της εταιρίας γινόταν από την Metronome Musik, θυγατρική της PolyGram. Μέχρι και το 1974 όταν και σταμάτησε την δράση της λόγω των παράνομων ηχογραφήσεων των jam sessions των μετέπειτα γνωστών ως The Cosmic Jokers, η Ohr έβγαλε στην αγορά πολλές από τις καλύτερες δουλειές των καλλιτεχνών από όλη την χώρα.

Σημαντικότερες κυκλοφορίες:

Embryo - Opal (1970) 
Guru Guru - UFO (1970)
Annexus Quam - Osmose (1970) 
Amon Düül - Paradieswärts Düül (1970) 
Tangerine Dream - Alpha Centauri (1971) 
Ash Ra Tempel - Ash Ra Tempel (1971) 
Mythos - Mythos (1972) 
Klaus Schulze - Irrlicht (1972) 
The Cosmic Jokers - The Cosmic Jokers (1974)

kuckuck out of focus
    Την ίδια χρονιά, το 1969, ιδρύθηκε στο Μόναχο η Kuckuck ή αλλιώς Cuckoo Records, από τους Eckart Rahn και Mal Sondock. Η συγκεκριμένη εταιρία ασχολήθηκε ακόμα πιο πολύ με την underground σκηνή της εποχής και υπέγραψε σε συγκροτήματα των οποίων η μουσική είχε περισσότερο έναν progressive rock προσανατολισμό. 

    Η πρώτη μεγάλη της κυκλοφορία ήταν ο ομώνυμος δίσκος των Βερολινέζων Armaggedon, αλλά η Kuckuck είναι γνωστή για την συνεργασία της με την ίσως καλύτερη jazz/prog rock μπάντα της Γερμανίας, τους Out Of Focus. Η δράση της εταιρίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όντας η μακροβιότερη από τις αναφερθείσες στο παρόν αφιέρωμα.

Σημαντικότερες κυκλοφορίες: 

Armaggedon - Armaggedon (1970) 
Murphy Blend - First Loss (1970) 
Out of Focus -  Wake Up!(1970) 
Out of Focus - Out of Focus (1971) 
Hanuman - Hanuman (1971) 
Deuter - Aum (1972) 
Lied des Teufels - Lied des Teufels (1973)

bacillus records nine day's wonder
    Ο παραγωγός Peter Hauke ίδρυσε στην Φρανκφούρτη το 1971 την Bacillus Records, την εταιρία στης οποίας τις περισσότερες κυκλοφορίες βρισκόταν ο μηχανικός ήχου Dieter Dierks. 

    Τα συγκροτήματα τα οποία υπέγραφαν είχαν επίσης progressive rock χαρακτήρα όπως οι Nektar, των οποίων τα μέλη ήταν Άγγλοι αλλά είχαν ως βάση την Γερμανία, οι φοβεροί Message, επίσης με Βρετανούς στα μέλη της, και οι Ούγγροι Omega, οι οποίοι επαναηχογραφούσαν τα κομμάτια τους με αγγλικό στίχο. Το 1972, λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Bacillus πουλήθηκε στην Bellaphon αλλά το λογότυπό της παρέμεινε στα τυπώματα των βινυλίων.  

Σημαντικότερες κυκλοφορίες: 

Epsilon - Epsilon (1971) 
Hairy Chapter - Can't Get Through (1971) 
Nine Days Wonder - Nine Days Wonder (1971) 
My Solid Ground - My Solid Ground (1971) 
Message - From Books and Dreams (1973) 
Nektar - Remember the Future (1973) 
Omega - 200 Years After the Last War (1974)

broselmachine
    Την ιδια χρονιά η BASF δημιούργησε την Pilz Records ως θυγατρική της και έδωσε αρχικά έμφαση σε συγκροτήματα της εποχής με heavy psych προσανατολισμό στον ήχο. 

    Ο  διευθυντής της Jürgen Schmeisser αντικαταστάθηκε σχεδόν αμέσως από τον Rolf-Ulrich Kaiser και το ενδιαφέρον του τελευταίου σε μπάντες με psychedelic folk και ambient στοιχεία οδήγησε στο να υπογράψουν στο δυναμικό της εταιρίας συγκροτήματα όπως οι Witthüser & Westrupp, Emtidi, Hölderlin, Bröselmaschine και φυσικά οι Popol Vuh. Μετά την κυκλοφορία του Hosianna Mantra των τελευταίων, η Pilz σταμάτησε την δράση της το 1973.

Σημαντικότερες κυκλοφορίες: 

Dies Irae - First (1971) 
Joy Unlimited - Schmetterlinge (1971) 
Bröselmaschine - Bröselmaschine (1971) 
Popol Vuh - In den Gärten Pharaos (1971) 
Wallenstein - Blitzkrieg (1971) 
Witthüser & Westrupp - Trips und Träume (1971) 
Virus - Revelation (1971) 
Emtidi - Saat (1972) 
Popol Vuh - Hosianna Mantra (1972)

brain records metronome
    Οι Bruno Wendel και Günther Körber αποχωρούν το 1972 από την Ohr και σχηματίζουν την Brain Records στο Αμβούργο στα μέσα της ίδιας χρονιάς. Η εταιρία ήταν θυγατρική της Metronome η οποία όπως αναφέρθηκε έκανε την διανομή κάποιων λιγοστών δίσκων για την Ohr

    Η πρώτη κυκλοφορία της Brain ήταν το Lonesome Crow των Scorpions ενώ κυκλοφόρησε το 1972 κάποια πολύ σημαντικά album στο krautrock όπως τα ντεμπούτα των Jane, Grobschnitt και NEU!. Η εταιρία πήρε μαζί της τους τεράστιους Guru Guru και Klaus Schulze και κυκλοφόρησε πολλούς από τους μετέπειτα δίσκους τους. Η περίοδος 1972 - 1976 ήταν η χρυσή για την Brain αφού έβγαλε στην αγορά πολλά ποιοτικά και σημαντικά album κυρίως στον χώρο της πρώιμης ηλεκτρονικής μουσικής.

Σημαντικότερες κυκλοφορίες: 

Scorpions - Lonesome Crow (1972) 
Jane - Together (1972) 
NEU! - NEU! (1972) 
Electric Sandwich - Electric Sandwich (1972) 
Embryo - Steig aus (1972) 
Guru Guru - Känguru (1972) 
Thirsty Moon - Thirsty Moon (1972) 
Cornucopia - Full Horn (1973) 
Cluster - Zuckerzeit (1974) 
Harmonia - Musik von Harmonia (1974)
Klaus Schulze - Timewind (1975) 
Edgar Froese - Macula Transfer (1976) 

the cosmic jokers
    Η τελευταία αμιγώς γερμανική εταιρία στο παρόν αφιέρωμα είναι η Kosmische Musik, πίσω από την οποία βρισκόταν ξανά ο πολυπράγμων Rolf-Ulrich Kaiser. Ουσιαστικά πρόκειται για τον διάδοχο της Ohr, η οποία και κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις των Cosmic Jokers υπό το όνομα Die Kosmischen Kuriere

    Μετά την γνωριμία του με τους Timothy Leary και HR Giger και τους LSD πειραματισμούς,  ο Kaiser επικεντρώθηκε στα συγκροτήματα που είχαν την acid αισθητική και τον εσωτερικό πνευματισμό διάχυτα στην μουσική τους. Το 1974 διαλύθηκε οριστικά, έχοντας προλάβει να κυκλοφορήσει μουσικές άκρατου πειραματισμού.

Σημαντικότερες κυκλοφορίες: 

Timothy Leary & Ash Ra Tempel - Seven Up (1973) 
Sergius Golowin - Lord Krishna von Goloka (1973) 
Klaus Schulze - Cyborg (1973) 
Walter Wegmüller - Tarot (1973) 
The Cosmic Jokers - Galactic Supermarket (1974) 
Popol Vuh - Einsjäger & Siebenjäger (1974) 
Manuel Göttsching - Inventions for Electric Guitar (1974) 

By Pijo

No comments:

Post a Comment