[Quick Fixes] Made In Greece 2015

Το 2015 ήταν μια χρονιά με μια ποικιλία εγχώριων κυκλοφοριών. Ακούστηκαν σκληροί, μονολιθικοί αλλά και σέξυ ήχοι. Μιας και το έτος είναι ένα βήμα πριν το τέλος του, αποφασίστηκε να γίνουν κατάλογοι, αλλά και επιλεγμένες λίστες με τους δίσκους που ξεχώρισαν στα διάφορα αυτιά του DownTuned.
 
Εδώ θα δούμε τις κυκλοφορίες που ξεχώρισε η Gaia, τα πώς και τα γιατί, καθώς και τι θα περιμένουμε από τις ελληνικές μπάντες που κυκλοφόρησαν δίσκους τη χρονιά αυτή. Η σειρά φυσικά δεν είναι ιεραρχική και οι μπάντες ενώ δεν ταυτίζονται απολύτως μουσικά, κινούνται στις μουσικές προτιμήσεις που ακούγονται από το ραδιόφωνο και τη σελίδα του DownTuned.

Spacement  -Ascent to Freedom
Οι Spacement μπορούν να θεωρηθούν νέα μπάντα μιας και σχηματίζονται το 2012 και το 2014 κυκλοφόρησαν το demo τους. Τους είδαμε σε αρκετές συναυλίες και το 2015 ήταν η χρονιά του πρώτου τους EP με τίτλο Ascend to Freedom. Πρόκειται για μια μπάντα η οποία ξεκίνησε με βάση το stoner. Το EP τους χαρακτηρίζεται ως ψυχεδελικό doom με πάρα πολύ μπάσο, χαμηλά κουρδίσματα και επικά φωνητικά, δίνοντας τη δόση του traditional doom που λίγο πολύ λείπει στην Ελλάδα του 2015. Αποτελείται από 2 κομμάτια, διάρκειας ενός τετάρτου έκαστο. Το "Trapped", το πρώτο κομμάτι του EP, παίζει με πολλά και διαφορετικά doom riffs, χαοτικές και ψυχεδλικές γέφυρες , θυμίζοντας τους πολυαγαπημένους Ufomammut. Το ομότιτλο κομμάτι, "Ascend to Freedom" έχει μια oriental αίσθηση, που ταιριάζει πολύ με το επαγγελματικού επιπέδου εξώφυλλο του EP. Η doom κατεύθυνση του κομματιού δεσπόζει, με τελετουργικό και μυστικιστικό ύφος. Συνολικά, πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή και ποιοτική προσπάθεια σε απαιτητικά μουσικά μονοπάτια. Ελπίζουμε το 2016 να φέρει πολλά live και - γιατί όχι - μία full length κυκλοφορία.

Mock the Mankind - Ruination
Οι Mock the Mankind κινούνται σε παρόμοια μουσικά μονοπάτια με τους Spacement. Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση οι κιθάρες παίζουν πρωταγωνιστική σημασία. Ο ήχος τους περιγράφεται ως instrumental atmospheric doom με πολλά post στοιχεία. Ο δίσκος τους "Ruination" είναι η πρώτης τους ολοκληρωμένη δουλειά, η ηχογράφηση έγινε ζωνταντά (οπότε προσθέστε πάθος) και το mastering το έκανε ο Brad Boatright, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μπάντες όπως Sleep και Sunn O))) . Ο δίσκος κυκλοφορεί σε μορφή CD σε περιορισμένα DIY αντίτυπα. Η μουσική που βασίζεται μόνο σε μουσικά όργανα θέλει πάντα περισσότερη έμπνευση και δεξιοτεχνία και οι Mock the Mankind δεν μένουν πίσω... Τα συνολικά 7 κομμάτια τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες doom μπάντες. Οι διάρκειες είναι «βατές» και ο ακροατής έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά κιθαριστικά post σημεία, αλλά και σε sludge-doom εκρήξεις για βαρύ headbanging. Να σημειώσουμε, πως και στην περίπτωση των Mock the Mankind, το minimal - αυτή τη φορά - artwork  του δίσκου τους, «ανεβάζει» την αισθητική μας. Το 2016 θα βρει τους Mock the Mankind στο six dogs στις 8 Γενάρη μαζί με τους Burn the Sun και τους Green Yeti και θα είμαστε σίγουρα εκεί!

Naxatras - s/t
Οι Naxatras ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη για το 2015 μιας και στην Ελλάδα οι λάτρεις του 70’s rock είναι μετρημένοι. Πιστοί στην αγάπη τους για τα 70’s, ηχογράφησαν το ομώνυμο δίσκο τους αναλογικά στο Magnetic Fidelity Studio, στο Κιλκίς! Η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη εξέπληξε τους πάντες και όλοι λάτρεψαν τον δίσκο τους. Σε διαφορετικό ύφος από τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, οι Naxatras κυμαίνονται σε ψυχεδελικά, kraut μονοπάτια. Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να δώσουμε εύσημα στο εξώφυλλο της κυκλοφορίας τους. Τα 8 κομμάτια των Naxatras ξεκινάνε από stoner βάσεις, συνεχίζουν με μια krautrock αισθητική και τελικά απολαμβάνεις μία vintage εμπειρία, χωρίς πολλές φανφάρες. Τον δίσκο απόλαυσαν άτομα με διαφορετικές μουσικές καταβολές και αυτό μόνο κακό δε μπορεί να είναι... Ζεστές κιθάρες και διακριτικές μπασογραμμές, συνθέτουν ένα πάρα πολύ laid back και καλοκαιρινό σκηνικό. Σίγουρα ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, όχι μόνο για την ίδια τη μπάντα, η οποία ανακοίνωσε μόλις  χθές (23/12) ότι ετοίμασε το νέο της υλικό(!), αλλά και για τις υπόλοιπες μπάντες με τις ίδιες διαθέσεις.

Out of the Earth - s/t
Οι Out of the Earth είναι η σεξυ μπάντα του άρθρου που υποσχεθήκαμε, προερχόμενη από τη Λαμία. Νεοσύστατοι, με παρουσία από το 2014, κυκλοφόρησαν μέσα στο 2015 την ομότιτλη και πρώτη κυκλοφορία τους. Πρόκειται για την πιο καθαροαίμη κυκλοφορία από τις συνολικά 4 που αναφέρονται εδώ. Ο ήχος του αλμπουμ μπορεί να θεωρηθεί ατόφιο stoner, παιγμένο με πάρα πολύ rocknroll διάθεση, βγαλμένη κατευθείαν από κάποιο αμερικάνικο garage. Στα 90’s πολλοί stoner-άδες έλεγαν ότι είναι παιδιά της grunge σκηνής, κάτι που 20 χρόνια μετά θεωρείται «τετριμμένο». Μακριά από αυτά τα κωλύματα, οι Out of the Earth μπορούν να δηλώσουν τίμιοι απόγονοι της desert σκηνής. Επιπλέον, ενώ το stoner στην Ελλάδα είναι περισσότερο επηρεασμένο από ευρωπαϊκές μελωδίες και λιγότερο από το αμερικάνικο μονολιθικό stoner, η μπάντα φαίνεται να έχει υιοθετήσει ένα καθαρό αμερικάνικο μονοπάτι. Φυσικά οι blues καταβολές δεν λείπουν... Βραχνά φωνητικά, χαμηλοκουρδισμένα έγχορδα, όσο distortion χρειάζεται, μπάσο με buzz. Οι Out of the Earth μάζεψαν 8 κομμάτια στην πρώτη τους κυκλοφορία, γραμμένα για live με κούνημα και αλητεία.


Αναμένονται μαζικές λίστες και Countdowns από άλλα μέλη, So Tune On

by Gaia

No comments:

Post a Comment