[The 60's-70's Vault] 1971 In Music - Part 4: USA

1971 In Music - Part 4: USA
       H χώρα των Η.Π.Α. αποτελεί από μόνη της τεράστιο κεφαλαιο για την μουσική, όπως και οι προτάσεις για την συγκεκριμένη χρονιά θα μπορούσαν να είναι πάρα πολλές. Επειδή όμως η στήλη επικεντρώνεται σε τρία album σε κάθε περίπτωση, έτσι και τώρα θα ασχοληθούμε επιγραμματικά με τις παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

salem mass witch burning
       Οι Salem Mass είναι από τις αρκετές περιπτώσεις αξιόλογων συγκροτημάτων για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Σχηματίστηκαν στο Caldwell του Idaho το 1971 και μετά από αρκετές αλλαγές στα μέλη τους και με κάποιες κατάλληλες γνωριμίες, "κατάφεραν" να ηχογραφήσουν το Witch Burning μέσα σε μία μπυραρία υπό την αυστηρή επίβλεψη του ιδιοκτήτη της! Ο δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από το ίδιο το συγκρότημα ενώ ο ήχος ήταν αρκετά καλός δεδομένων των συνθηκών της ηχογράφησης. 

       Η κυριαρχία των πλήκτρων είναι εμφανής με το Hammond και το Moog να δημιουργούν ψυχεδελικές ατμόσφαιρες και με την ρυθμική κιθάρα να έχει μία ελαφρώς διακριτική παρουσία. Τα φωνητικά μοιράζονταν από όλα τα μέλη πλην του Jim Klahr ο οποίος ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για τα πλήκτρα. 

       Στο πρώτο ομώνυμο δεκάλεπτο κομμάτι συναντάμε occult θεματολογία, ενώ μουσικά είναι το καλύτερο και σίγουρα το βαρύτερο του δίσκου. Επίσης, συνθετικά ξεχωρίζουν τα My Sweet Jane με τις ωραίες εναλλαγές σόλο πλήκτρων και κιθάρας, You're Just A Dream και Bare Tree με την εκτεταμένη χρήση του Moog synthesizer, όντας από τα πρώτα συγκροτήματα που το δοκίμασαν. Το Witch Burning συγκαταλέγεται άνετα στα χαμένα διαμάντια του 1971 κυρίως λόγω της σκοτεινής ατμόσφαιρας που δημιουργεί αλλά και για τις δομημένες συνθέσεις που περιέχει.


help second coming
       Το power trio των Καλιφορνέζων Help δημιουργήθηκε το 1970 κυκλοφορώντας το ομώνυμο ντεμπούτο τους την ίδια χρονιά μέσω της Decca Records. Το 1971, η ίδια εταιρία έβγαλε στην αγορά και το επόμενο album τους με τίτλο Second Coming, στο οποίο φαίνεται η συνθετική εξέλιξη του συγκροτήματος. 

       Το heavy psych και το hard rock βρίσκουν στέγη στη μπάντα και κομμάτια όπως τα Do You Understand the Words, Dear Lord, Oh My και Power φανερώνουν το ταλέντο των δημιουργών. Η παραγωγή είναι η πλέον κατάλληλη για το είδος, δυνατή και με κάποια overdubs στα τύμπανα, χωρίς άλλα όμως αχρείαστα effects. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του Chet McCracken στα drums, o οποίος αναδεικνύει τα κομμάτια με το στακάτο και τεχνικό παίξιμό του. Τα κιθαριστικά σόλο, επίσης, είναι πολύ καλά με το wah pedal να είναι παρόν σχεδόν σε όλα.

        Όλα τα κομμάτια έχουν τρομερό ρυθμό και βγάζουν ενέργεια, δείχνοντας ότι το συγκρότημα είχε μεγάλη διάθεση στις ηχογραφήσεις. Ο δίσκος ανήκει στις καλύτερες κυκλοφορίες στο είδος του και προτείνεται σε όσους αρέσκονται στο hard rock της εποχής.


Kennelmus - folkstone prism
       Οι Kennelmus αποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις συγκροτημάτων, λόγω του παράξενου μουσικού τους χαρακτήρα. Δημιουργήθηκαν το 1969 στο Phoenix και υπέγραψαν σε μικρό χρονικό διάστημα στην Phoenix International Records. Ο μοναδικός τους δίσκος λέγεται Folkstone Prism, κυκλοφόρησε το 1971 και περιέχει μεγάλες ποσότητες ψυχεδέλειας και υπέρμετρης acid αισθητικής. 

       Το κλίμα και ο ήχος του δίσκου παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του '60, όμως είναι φιλτραρισμένος μέσα από τα γούστα και την άποψη των μελών του. Tο πρώτο μισό του είναι instrumental, όπου ακούγονται διάφοροι ήχοι από κλασικές και ηλεκτρικές κιθάρες, πλήκτρα και τύμπανα, όμως οι μελωδίες καθιστούν ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Τα λίγα φωνητικά στη συνέχεια δεν αλλάζουν την ταυτότητα του ακούσματος, καθότι σκόρπια και χωρίς μελωδική κατεύθυνση. 

       Ο έντονος πειραματισμός σε όλη τη διάρκεια του album είναι τουλάχιστον ενδιαφέρων και το τελικό αποτέλεσμα δεν κουράζει στο ελάχιστο τον ακροατή. Επιπλέον, δεν υπάρχουν παύσεις ανάμεσα στα "τραγούδια" και δεν υπάρχει νόημα να ξεχωρίσουμε κάποιο, αφού ο δίσκος δημιουργήθηκε για να ακούγεται ενιαία. Το σίγουρο της υπόθεσης είναι ότι η μουσική αντίληψη των Kennelmus είναι μοναδική και το Folkstone Prism αποτελεί ξεχωριστή πρόταση για να ικανοποιήσει τα ασυνήθιστα γούστα των φίλων της ψυχεδελικής μουσικής. 


By Pijo

No comments:

Post a Comment