[The 60's-70's Vault] Vibes in Africa

     

    Αναζητώντας κανείς τη δράση αφρικανικών rock συγκροτημάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σε ολόκληρα τα '70s, διαπιστώνει μικρή συνεισφορά στο είδος, ειδικότερα αν μιλήσουμε για psychedelic ή progressive rock. Αφρικανοί μουσικοί ή συγκροτήματα με μέλη από την μεγάλη ήπειρο σίγουρα υπήρχαν, αλλά η βάση τους ήταν είτε στην Ευρώπη είτε στην Βόρεια Αμερική βοηθώντας στην διάδοση του afro-rock, ένα υποείδος πιο κοντά στη funk rock μουσική. Παρακάτω, θα γινει μια παρουσίαση ενός ικανού αριθμού συγκροτημάτων που σχηματίστηκαν και δημιούργησαν αποκλειστικά στην Αφρικανική ήπειρο.

    Ξεκινώντας από το Νότο και συγκεκριμένα στη χώρα της Νότιας Αφρικής, εντοπίζεται μία αξιόλογη αλλά μικρή σκηνή εκπροσωπούμενη από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της.

    Στην πρωτεύουσα Johannesburg συναντάμε τους Suck, των οποίων το album διασκευών (Time To Suck, 1970) με μία μόνο δική τους σύνθεση το The Whip, έκανε αίσθηση στους underground κύκλους. Το 1971 διαλύονται χωρίς να εμφανιστούν ζωντανά για την προώθηση του εν λόγω album.

 

    Οι Hawk κυκλοφόρησαν τρία album, τα African Day (1971), Africa She Too Can Cry (1972) και Live and Well (1973) τα οποία κινούνται σε progressive rock μονοπάτια με psych folk επιρροές έχοντας αρκετά αφρικάνικα μουσικά στοιχεία και ρυθμούς.





    Επίσης, οι Rabbitt με τα Boys Will Be Boys! (1975) και Croak and a Grunt in the Night (1977) είναι μια καλή πρόταση για feel good glam/hard rock, στα πρότυπα των Sweet και Slade.

   


    Στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Cape Town, βρίσκουμε τους McCully Workshop με τα McCully Workshop Inc. (1970) και Genesis (1971) να αποτελούν δυνατές επιλογές στο psych/prog rock. 


    


    Άξιο αναφοράς album είναι και το There's a Light There's a Way των Invaders που κυκλοφόρησε το 1970, με την έντονη χρήση του hammond organ και τα φωνητικά να θυμίζουν πρώιμους Uriah Heep.



    
    Τέλος, από το Durban προήλθαν οι πιο αξιόλογες μπάντες της Νότιας Αφρικής και μιλάμε για τους Freedom's ChildrenAbstract Truth και The Third Eye.



                          
    Οι πρώτοι με το psych/space rock τους στα Astra και Galactic Vibes, 1970 και 1971 αντίστοιχα, οι δεύτεροι με τα Silver Trees και Totum το 1970 αλλά και οι Third Eye ειδικά με το τελευταίο τους Brother (1970) προσφέρουν τις καλύτερες προτάσεις και τοποθετούνται πιο κοντά στο ευρωπαϊκό ύφος.






     Το Zamrock αποτελεί ξεχωριστό είδος αφού πρόκειται για συγκροτήματα που προέρχονται από την Ζάμπια με κυριότερους εκπροσώπους τους Musi-O-Tunya, Amanaz και Witch. H ψυχεδέλεια με έμφαση στο fuzz είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς, φυσικά δεν λείπουν και οι folk ρυθμοί της ηπείρου, ενώ η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι οι καλύτερες κυκλοφορίες συναντώνται το 1975, όπως και το ότι οι μπάντες έπαιζαν ζωντανά την ημέρα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες που ίσχυε για χρόνια στην χώρα.

    To Africa (1975) των Amanaz (Ask Me About Nice Artists in Zambia) αποτελεί το μέτρο σύγκρισης, όντας η πιο ποιοτική δουλειά στον τομέα της σύνθεσης και της παραγωγής. ήταν όμως και το μοναδικό album του συγκροτήματος το οποίο διαλύθηκε έναν χρόνο αργότερα. Ακολουθούν τα Lazy Bones και Wings of Africa, των Witch και Musi-O-Tunya αντίστοιχα, αμφότερα του 1975. Οι Witch (We Intend To Cause Havoc) έχουν στην ιστορία τους συνολικά πέντε δουλειές, από την άλλη οι Musi-O-Tunya μετά από ενα ακομη album to 1976, συνέχισαν να δισκογραφούν ως Rikki Ililonga. 


               
    

    


    Αξιοπρόσεχτο υλικό έχουν και οι Ngozi Family με το Day of Judgement (1975), καθώς και οι The Peace με το Black Power (1975). Οι πρώτοι με μπροστάρη τον Paul Ngozi συνέχισαν την δισκογραφία με σχετική επιτυχία μέσα στη δεκαετία του 1970 ενώ οι Peace ηχογράφησαν το δεύτερό τους album το 1976, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.


 



 


     Τέλος, πιο ψηλά στην Αφρική συναντάμε τους Νιγηριανούς Blo και Ofege, με τα Chapter One και Try and Love που κυκλοφόρησαν το 1973, να συνιστούν ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες σε psych rock ύφος. Και τα δύο συγκροτήματα κινούνταν παράλληλα αφού μετά από τρία album διαλύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας.


 
     


                                    

Pijo

No comments:

Post a Comment