[The 60's-70's Vault] British psych folk

British Psych Folk
Το psychedelic folk σαν είδος μουσικής είχε κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρη την υφήλιο από τα μέσα της δεκαετίας του '60, με κύριους εκφραστές τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο τελευταίο μάλιστα ξεπήδησαν συγκροτήματα προερχόμενα κυρίως από τον Βορρά, τα οποία προσθέτοντας sitar, βιολιά και πνευστά εξέλιξαν το είδος. Στο παρακάτω μίνι αφιέρωμα θα γίνει αναφορά στα σχήματα που ανέδειξαν το psych folk στην Μεγάλη Βρετανία, πάντα υπό τις προσωπικές προτιμήσεις του γράφοντος.

The Incredible String Band
Σημαντικό ρόλο στο είδος έπαιξαν οι Σκωτσέζοι The Incredible String Band, όντας οι πρώτοι που αφομοίωσαν τις ινδικές επιρροές στην μουσική τους, ίσως και λόγω του George Harrison ο οποίος φρόντισε να κάνει δημοφιλές το όργανο στην Αγγλία λίγους μήνες πριν. Ο πρώτος ομώνυμος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1966 χωρίς να καταφέρει να ξεχωρίσει ιδιαίτερα, όμως τα The 5000 Spirits or the Layers of the Onion και The Hangman's Beautiful Daughter τις δύο επόμενες χρονιές ανέβασαν τον πήχη. Μάλιστα, το 1968 έδωσαν άλλους δύο δίσκους οι οποίοι κινούνταν στο ίδιο στυλ ενώ συνέχισαν να ηχογραφούν μέχρι και το 1974. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλα τα μέλη τους μπορούσαν να παίξουν μια σειρά από ακουστικά παραδοσιακά όργανα διαφόρων χωρών. 

Bread Love and Dreams - Amaryllis
Από την ίδια πόλη, το Εδιμβούργο, οι Bread Love and Dreams κυκλοφορούν την ομώνυμη δουλειά τους το 1969, αλλά η αξία τους θα φανεί στις μετέπειτα δουλειές τους, τα The Strange Tale of Captain Shannon and the Hunchback from Gigha και Amaryllis, οι οποίες θα είναι και οι τελευταίες που θα ηχογραφήσουν ποτέ. Στο τελευταίο δε, το ομώνυμο 22λεπτο κομμάτι αποτελεί ένα πανέμορφο δείγμα acid folk μουσικής. Παρόλο που η ποιότητά τους ήταν αδιαμφισβήτητη, οι πωλήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες και σε συνδυασμό με το ότι θεωρούνταν κόπιες των The Incredible String Band, η εταιρία τους σταμάτησε την συνεργασία μαζί τους και έτσι διαλύθηκαν λίγο καιρό μετά. 

Tea and Symphony
Οι Tea and Symphony από το Birmingham αποτελούν την επόμενη επιλογή αφού ο πρώτος δίσκος τους An Asylum for the Musically Insane του 1969 είναι ένα τέλειο δέιγμα psych folk μουσικής. Κομμάτια σαν το Terror in My Soul και το Maybe My Mind προσδίδουν μία acid αισθητική ενώ κάποια άλλα όπως τα The Come On και Travelling Shoes, με την προσθήκη φυσαρμόνικας, προσθέτουν blues πινελιές στο σύνολο. Ο δεύτερος και τελευταίος δίσκος τους Jo Sago, ήταν ποιοτικά υποδεέστερος με το folk στοιχείο να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του. 
forest Full CircleTo 1969 βγήκε στην κυκλοφορία και το ομώνυμο album των Forest. Προερχόμενο από το Walesby, ένα μικρό χωριό στην κεντρική Αγγλία, το συγκρότημα με την πρώτη του δουλειά καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας με την μουσική του. Το Full Circle την επόμενης χρονιάς ήταν ακόμα καλύτερο με την έντονη παρουσία του μαντολίνου και μας έδωσε φοβερά κομμάτια όπως τα Bluebell Dance, Gypsy Girl & Rambleaway και Graveyard. 

Tyrannosaurus Rex unicroncomus
Οι Tyrannosaurus Rex του Marc Bolan, πριν αλλάξουν όνομα και ύφος την δεκαετία του '70, στους τέσσερις πρώτους δίσκους τους έπαιζαν ένα απλοϊκό σε σύλληψη αλλά δυνατό σε εκτέλεση psych folk, με τους δύο τελευταίους τους Unicorn και A Beard of Stars να ξεχωρίζουν για τις συνθέσεις τους, ενώ για τους Comus και το First Utterance έχει γίνει ξεχωριστό αφιέρωμα στις καλύτερες κυκλοφορίες του 1971, όμως είναι κρίμα να μην γίνει έστω μία απλή αναφορά σε αυτό το αριστούργημα, την αποθέωση του psych/acid folk. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη με το To Keep From Crying του 1974 αφού μετά τις αλλαγές στο line up προτίμησαν έναν πιο εμπορικό ήχο μακριά από την αισθητική του πρώτου. 

Spirogyra
Οι Spirogyra από το Bolton βγάζουν στην κυκλοφορία το St. Radigunds το 1971 και δημιουργούν σχολή με το βιολί σε πρώτο ρόλο. Σε λίγο περισσότερο prog στυλ, τα δύο επόμενα Old Boot Wine και Bells, Boots and Shambles βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αν και επαναλαμβάνουν το ύφος των συνθέσεων του πρώτου album. 

Αναφορά πρέπει να γίνει στους Ιρλανδούς από το Δουβλίνο, Dr. Strangely Strange με τα Kip of the Serenes και Heavy Petting, το 1969 και 1970 αντίστοιχα, στους C.O.B. (Clive's Original Band, από τον ηγέτη τους Clive Palmer) με τα Spirit of Love (1971) και Moyshe McStiff and the Tartan Lancers of the Sacred Heart (1972), τους Ουαλούς The Sun Also Rises με την ομώνυμη δουλειά τους του 1970 και τους Magic Carpet και την επίσης ομώνυμη δουλειά τους το 1971.

Το mix tape που ακολουθεί είναι ένα επίσης μίνι αφιέρωμα στα συγκροτήματα που αναφέρθηκαν.
Κατεβάζεις ΕΔΩ

By Pijo

No comments:

Post a Comment