[Fuzztastic Sessions] Mr. Fuzztastic

Τα “Fuzztastic Sessions” είναι μία έκτακτη στήλη την οποία δημιουργήσαμε με αφορμή το φετινό Fuzztastic Planet Festival που θα πραγματοποιηθεί στην λίμνη Κοκκινογείων Δράμας στις 1 & 2 Αυγούστου. Αποτελεί μία θυγατρική στήλη των συνεντεύξεων του Downtuned και σκοπό έχει να προωθήσει τη μουσική που θα ακούσουμε σε ένα σπουδαίο μουσικό καλοκαιρινό φεστιβάλ. Αποτελείται από συνεντεύξεις με τη διοργάνωση και φυσικά τις μπάντες που θα ακούσουμε σε λίγες μέρες, στη Δράμα...

Φτάσαμε αισίως στο προτελευταίο session όπου με μεγάλη μας χαρά μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω από το Fuzztastic Planet Festival.


Καλώς ήλθες στο DT
Πες μας λίγα λόγια για το φεστιβάλ, πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα ενός φεστιβάλ δεν υπήρχε εξαρχής, αλλά προέκυψε κάπου στην πορεία. Αυτό που ήθελα να κάνω πριν δυο χρόνια ήταν να στήσω ένα λαιβάκι σε μια αγαπημένη παραλία της Καβάλας με δυο μπάντες που γούσταρα, ήσυχα κι ωραία και για να τους απολαύσω εγώ ο ίδιος πιο πολύ. Είχα ξαναδουλέψει στο παρελθόν με τους Tuber και τους This is Nowhere και μόλις τους το πρότεινα, όχι απλά ψήθηκαν αμέσως, αλλά άρχισαν να μου προτείνουν να φωνάξω κι άλλες μπάντες, τους Lunarmare οι μεν, όλους τους Hands in Sand οι δε, μετά ενεπλάκησαν κι άλλοι, το bill μεγάλωσε, η ημέρα έγινε διήμερο κι εκεί σιγά-σιγά κατάλαβα προς τα που πάει η φάση και τι χαρακτήρα θα πρέπει να έχει.

Πέρα από τη μουσική, τι άλλο σε εμπνέει για την αισθητική διαμόρφωση του φεστιβάλ;
Η αισθητική και το κομμάτι της οπτικής επικοινωνίας είναι γενικά από τα πράματα που με τσιγκλίζουν. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διευρύνεται συνεχώς η δημιουργική δραστηριότητα του φεστιβάλ και πέρα από τους μουσικούς,να έχουμε δηλαδή συνεργασίες με εικονογράφους, κομιξάδες, κινηματογραφιστές, να τρέχει μια ολόκληρη καλλιτεχνική κοινότητα. Οι επιρροές είναι μπόλικες: από την εικονογραφία ψυχεδελικών poster των 60s και exploitation movies των 70s, μέχρι τα εξώφυλλα pulp sci-fi νουβέλων και το κοσμικό σύμπαν της Marvel. Γενικώς ψοφάμε για οποιαδήποτε πειραματική, ρετροφουτουριστική, cultoειδή obscurίλα υπάρχει εκεί έξω!


Πιστεύεις ότι το DIY, σαν νοοτροπία, περιορίζει ένα φεστιβάλ ή του δίνει ταυτότητα και γιατί;
Το πρώτο Fuzztastic το καλοκαίρι του ’13 ήταν ο ορισμός του DIY, αφού σχεδιασμός, booking, προώθηση, στήσιμο, όλα έγιναν αποκλειστικά από μένα. Αυτό πολύς κόσμος το αναγνωρίζει και το εκτιμά, αλλά σίγουρα δεν έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις όσα θα μπορούσες σε μια μεγαλύτερη διοργάνωση. Άσε που ήταν μια τρέλα, δε θα το ξανάκανα ποτέ. Οπότε είχα την καλή τύχη να βρω –ή καλύτερα να με βρουν- τα παιδιά από τη Ξάνθη, από τη Decibel Prods, που μοιραζόμαστε την ίδια τρέλα και τώρα ταλαιπωρούμαστε παρέα! Γενικώς πιστεύω ότι το ιδανικό βρίσκεται κάπου στη μέση, σε μια διοργάνωση που έχει φτάσει στο σημείο να χαίρει της στήριξης διάφορων φορέων και τοπικών αρχών, για μία ας πούμε άνεση κινήσεων, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, με δικό της ύφος και προσανατολισμό.



Ποια είναι η άποψη σου για την ύπαρξη χορηγών στα μουσικά φεστιβάλ;
Η χορηγία σε θεάματα είναι μια ιδέα που παίζει από την αρχαιότητα, δεν είναι δα και κάνα ταμπού. Εμείς ότι χορηγία έχουμε πάρει μέχρι στιγμής είναι από μικρές επιχειρήσεις φίλων που θέλουν να στηρίξουν τη φάση.  Αν τώρα κλείνοντας κάποιο «μεγάλο» χορηγό, θα μας έδινε τη δυνατότητα να φέρουμε ένα «άπιαστο»  όνομα που θα θέλαμε σαν τρελοί, δε θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα να το κάνουμε.


Πέρα από τα κατάλληλα ονόματα, ποια άλλα στοιχεία χρειάζονται  για να γίνει ένα φεστιβάλ πετυχημένο;
Επειδή δυσκολεύομαι να το δω σαν διοργανωτής, μιας και δεν είμαι επαγγελματίας, θα σου απαντήσω ως  θεατής: τίμιο πακέτο, όμορφη τοποθεσία, φιλική εξυπηρέτηση και μια χαλαρή, παρεΐστικη διάθεση. Τι άλλο να ζητά κανείς από ένα μουσικό καλοκαιρινό διήμερο;

Αναμφισβήτητα το Fuzztasic έχει μπει στον χάρτη των φεστιβάλ της Ευρώπης. Πιστεύεις ότι υπάρχει «χώρος» για φρέσκα φεστιβάλ και κατά πόσο είναι δυνατόν  να είναι ανταγωνιστικά:
Υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία από το βορρά μέχρι το νότο είναι γεμάτη με τέτοια φεστιβάλ. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Αυστρία. Στη γειτονική μας Βουλγαρία. Ακόμη και στην Ελλάδα, η σκηνή έχει ανθίσει απίστευτα τα τελευταία χρόνια. Έρχονται ονόματα που παλαιότερα μόνο στα όνειρά μας μπορούσαμε να δούμε. Όπως είπα και πριν, η ιδέα για το Fuzztastic δημιουργήθηκε στην πορεία, ξεκάθαρα από ανάγκη για να γίνει κάτι τέτοιο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σχεδόν φαινομενική. Οπότε, ναι, και χώρος υπάρχει και αφτιά υπάρχουν, αρκεί να χουν μεράκι κι αγάπη οι διοργανωτές, γιατί ας μη γελιόμαστε, δε κάνεις ένα τέτοιο φεστιβάλ –όχι στην Ελλάδα τουλάχιστο- με σκοπό να «χεστείς στο τάλιρο»!

Νιώθεις ότι το Fuzztastic είναι κομμάτι μιας συγκεκριμένης σκηνής, και αν ναι, πώς μπορεί να συνεισφέρει;
Κοίτα, είναι πολλές οι σκηνές που γουστάρουμε. Η heavy rock που έχει για τα καλά εδραιωθεί στη χώρα μας, η νεοψυχεδελική και garage σκηνή που συνεχώς δυναμώνει με φοβερά σχήματα, η post που κι αυτή έχει δώσει αριστουργήματα. Όλα τα space/kraut revivals. H blues φυσικά που λατρεύουμε. Βλέπουμε ένα κοινό τόπο σε αυτά τα μουσικά είδη, μια συνοχή και θεωρούμε ότι στέκονται εξαιρετικά σε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ. Αν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε κάτι είναι να φέρουμε κοντά όλα αυτά τα πιθανά ετερόκλητα ακροατήριά σε μια κοινή γιορτή.

Τελικά, ένα φεστιβάλ έχει «ανάγκη» τους καλλιτέχνες ή το αντίστροφο;
Είναι μια σχέση αμφίδρομη, σίγουρα. Ένας καλλιτέχνης έχει πολλά να κερδίσει από μια εμφάνιση σε ένα φεστιβάλ, προβολή, εμπειρία κτλ. Από την άλλη ο καλλιτέχνης υπάρχει και χωρίς το φεστιβάλ, το φεστιβάλ όμως;

Τι άλλες δραστηριότητες τρέχετε παράλληλα σαν διοργάνωση του Fuzztastic;
Μέχρι τώρα ήμασταν αρκετά αφοσιωμένοι στο ίδιο το φεστιβάλ, αλλά υπάρχουν διάφορες ιδέες για τη συνέχεια. Ίσως μια χειμερινή έκδοση, με κάπως πιο σκοτεινό προσανατολισμό, ίσως κάποια κυκλοφορία, θα δούμε. Να ‘μαστε καλά να κάνουμε!

Καλή επιτυχία σε ότι & αν κάνεις ο επίλογος δικός σου.
Να σας ευχαριστήσω για το χώρο και τη σταθερή στήριξη του Downtuned από την πρώτη κιόλας φορά! Τα υπόλοιπα στη λίμνη...


Fuzztastic Planet Festival infos & pre-sales
fuzztasticplanet.com | facebook


by Kavaldi & Gaia

No comments:

Post a Comment